Eveniment la Timișoara, 13 septembrie 2023: “ROMA(NI) PAST – EUROPE’S FUTURE. WHY EMBRACING EU’S LARGEST ETHNIC MINORITY MATTERS”
Institutul European pentru Artă și Cultură a Romilor (ERIAC) anunță organizarea cursului de formare “Roma(ni) Past – Europe`s Future. Why Embracing EU s Largest Ethnic Minority Matters” pe 13 septembrie 2023 la Universitatea de Vest din Timișoara, România. Evenimentul este adresat autorităților române, Punctului Național de Contact pentru Romi (structura integrată Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene), cât și publicului larg.
Evenimentul este prilejuit de faptul că, urmare a noului Cadru Strategic European pentru Romi (EU Roma Strategic Framework) și a adoptării Recomandării de Consiliu pentru egalitatea, incluziune si participarea romilor, România s-a angajat să implementeze măsuri vizând combaterea, reducerea și eliminarea discriminării prin creșterea conștientizării și să pregătească angajați din administrația publică și alte instituții cu privire la recunoașterea, identificarea și abordarea discriminării și a cauzelor acesteia, inclusiv antigypsyism (antițiganism) și unconscious bias (prejudecată inconștientă).
Experiențele pozitive ale ultimilor ani în cadrul ERIACNET4EU și faptul că ERIAC este beneficiarul unei finanțări din partea Comisiei Europene au inspirat organizarea la Timișoara a training-ului privind cultura și istoria romilor, în contextul desemnării Timișoarei drept Capitală Culturală în 2023.
Autoritățile române sunt invitate să participe la sesiunea dedicată istoriei și culturii romilor din România, ca punct de plecare pentru a reflecta asupra importanței sociale, politice, culturale și economice a poziționării romilor în centrul dezbaterilor publice ale UE. Cursul va explora problemele, sensibilitățile sau controversate legate de comunitatea romilor și va ajuta la identificarea și încorporarea preocupărilor legate de drepturile omului în activitatea funcționarilor publici.
Participarea este deschisă și gratuită. Înregistrarea prealabilă este necesară – vă puteți înregistra accesând următorul link: Eriac . Evenimentul va fi organizat in format hibrid (fizic și online), în limbile Engleză și Română (cu traducere simultană).