167 ani de la abolirea Sclaviei Romilor

167 ani de la abolirea Sclaviei Romilor

România celebrează astăzi 167 de ani de la dezrobirea romilor prin legea „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul românesc” promulgată la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Dimitrie Ştirbei, domnitor al Țării Românești, aceasta marcând ultimul demers juridic în direcția dezrobirii romilor în Principatele Române.

În timp ce familiile de romi s-au confruntat cu discriminarea și violența și după emancipare, inclusiv deportarea și uciderea lor în timpul Holocaustului, obținerea libertății a fost un prim pas vital pe drumul către incluziune, o luptă care continuă și astăzi. Încă există, atât la nivel european cât și la nivel național, provocări legate de nivelul de accesare a serviciilor educaționale și de sănătate, de nivelul de trai, de respectare a principiilor legate de nediscriminare și egalitate de șanse.

Aceste provocări sunt recunoscute atât la nivel european prin Cadrul Strategic al Uniunii Europene privind egalitatea, incluziunea și participarea romilor cât și la nivel național prin Strategia Guvernului României pentru incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027. Cadrele strategice converg la asigurarea echității sociale și a egalității în toate domeniile.

”Pentru ca incluziunea romilor să se realizeze este nevoie de existența unui cadru instituțional, dar și de implicarea și participarea tuturor cetățenilor, sperând ca într-o zi, prejudecățile trecutului să fie înlocuite cu respect și egalitate.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene depune toate eforturile necesare pentru valorificarea bunelor practici din domeniul incluziunii sociale și pentru eliminarea tuturor prejudecăților și stereotipurilor referitoare la comunitățile cu romi. Ne dorim ca fondurile europene să constituie un element important pentru îndeplinirea obiectivelor aferente noului cadru strategic pentru egalitate, incluziune și participare. În acest sens, o serie de Programe precum cel de Incluziune și Demnitate Socială și cel de Educație și Ocupare, vor contribui în mod direct la îmbunătățirea situației romilor prin alocări dedicate măsurilor de incluziune.” a precizat doamna Cecilia Văduva, Secretar general adjunct în cadrul MIPE și Coordonatorul Punctului Național de Contact pentru Romi.

1 cometariu

  • Ar fi foarte bine și benefic pentru noi toți Roomi .

lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Această publicație a fost realizată cu sprijinul financiar al Programului pentru drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene. Conținutul acestei publicații este responsabilitatea exclusivă a Ministerului Fondurilor Europene și nu poate fi luată în niciun fel pentru a reflecta opiniile Comisiei Europene

Susținut de Programul pentru drepturi, egalitate și cetățenie al Uniunii Europene

GDPR
Harta site
Sari la conținut Click to listen highlighted text!
bahsegel giriş
onwingunceladres.com
wipbet wipbet
betrupi giriş betrupi giriş betrupi giriş venüsbet fenomenbet aresbet mrcasino betlio giriş betlio giriş betlio giriş