20 februarie 2022, 166 de ani de la dezrobirea romilor
Duminică s-au împlinit 166 de ani de când Barbu Dimitrie Ştirbei, domnitor al Țării Românești, a promulgat „Legiuirea pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul românesc”, marcând astfel ultimul demers juridic în direcția dezrobirii romilor în Principatele Române. Ziua de 20 februarie reprezintă momentul istoric care a deschis calea către respectarea valorilor umane în spațiul românesc.
,,Împreună, putem contribui în mod concret la îmbunătățirea calității vieții celor din comunitățile marginalizate, asigurând tuturor accesul la drepturile fundamentale.
Este necesară sprijinirea spre dezvoltare a femeilor de etnie romă, consolidarea educației copiilor romi și menținerea unui dialog permanent cu reprezentanții comunității.
Cetățenii României trebuie să se bucure de respectarea demnității umane, libertatea, democrația, egalitatea, și drepturile omului, indiferent de etnia căreia îi aparțin.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene depune toate eforturile necesare pentru valorificarea bunelor practici din domeniul incluziunii sociale și pentru eliminarea tuturor prejudecăților și stereotipurilor referitoare la comunitățile cu romi. Ne dorim ca fondurile europene să constituie un element important pentru îndeplinirea obiectivelor aferente noului cadru strategic pentru egalitate, incluziune și participare.
Fondurile politicii de coeziune reprezintă instrumentele-cheie pentru sprijinirea acțiunilor anti-discriminare, a celor privind desegregare rezidențială și școlară și asigurarea accesului la servicii de bază favorabile incluziunii.
O serie de Programe Operaționale precum cel de Incluziune și Demnitate Socială, Sănătate, Educație și Ocupare, vor pune în aplicare măsurile adoptate în strategia națională de incluziune a romilor până în 2027”, a precizat doamna Văduva Cecilia, secretar general adjunct în cadrul MIPE și coordonatorul Punctului Național de Contact pentru Romi.